TRENER FALCH I HARDT VÆR

Parallelt med at ekstremværet "Synne" herjet på vestlandet, blåste det opp til lokal storm på Korsvoll da det ble endelig klart at C-laget rykker ned til 8. divisjon.

– Det blåser på toppene, men jammen kan det være ganske ruskete vær her nede på bunnen også, sukker trener Falch da C-laget.com i all hemmelighet møter ham på Korsvollhuset.

Han er forkledd i en helrød drakt med et sort belte rundt magen, og han røper en viss nervøsitet knyttet til å bevege seg utendørs i nærmiljøet på Korsvoll i frykt for å bli lynsjet av sinte supportere. For å gjøre seg enda mer ugjenkjennelig har han også barbert skjegget som har vært varemerket hans denne sesongen, og erstattet det med et hvitt løsskjegg.

– Jeg tar mine forholdsregler etter at Magnus Olsen fortalte meg at det tidligere i uken var et stort fakkeltog utenfor klubbhuset, hvor folk visstnok krevde at jeg skulle trekke meg. Men det ser jo stille ut i dag, da, sier Falch og gløtter forsiktig ut av kjøkkenvinduet, før han forsikrer at han ikke har tenkt å forlate jobben frivillig.

Kandidatene står klare

Skal man dømme etter hva som sies i sosiale medier, er det nettopp nevnte Magnus Olsen som seiler opp som favoritt til å overta C-lagsjobben, dersom Falch skulle få fyken. Andre hete kandidater er assistenttrener Terje Christophersen og B-lagsboss Pål Schjerven.

Sistnevnte skal ifølge ryktene på Korsvollhuset ha latt seg inspirere av lillebrorens historiske karrierebragd, idet han nå ønsker å trene et lag i samtlige norske divisjoner.

– Schjerven ser nok C-lagets nedrykk som en ypperlig mulighet til å raskt skaffe seg trenererfaring på aller laveste nivå, som samtidig innebærer gode sjanser for opprykk både til 7. og 6. divisjon i løpet av kort tid, spekulerer fotballeksperten Kristian Djuve, som er lidenskapelig opptatt ikke bare av fotballstatistikk, men også det politiske spillet rundt ballsporten.

– Olsen har på sin side en pen trener-CV å vise til, og han blir av mange ansett som Korsvolls nye wonderboy, men jeg tror ikke han har pondusen som skal til for å trene en gjeng egenrådige seniorspillere, sier Djuve, og understreker samtidig at han personlig mener den beste kandidaten til å overta C-lagsjobben er Christophersen.

– Men Terje er nok altfor lojal til å dolke sjefen i ryggen på den måten. Det blir som om nissens nærmeste medhjelper skulle gå til angrep på nissefar. Et lite sannsynlig scenario, slår statistikknerden fast. 

Slaktes av sine egne mentorer

Blant de mest høylytte kritikerne til trener Falch finner vi markante personer som har vært formende for hans utvikling både som spiller og trener.

Særlig Falchs forgjenger som Junior 2-sjef, Tor Inge Dolve, har vært krass i sin dom over Falchs prestasjoner.

– For det første, sier Dolve på en dårlig telefonlinje fra Bahamas: – Falch bør spille midtstopper, slik han gjorde under mitt regime. Videre er det fullstendig lavmål hva han har greid å få ut av en såpass talentfull spillertropp, ikke akkurat noen Coach Carter. Selv ledet jeg Junior 2-laget til en nærmest endeløs rekke av tap, men det skyldtes utelukkende at spillermaterialet jeg hadde tilgjengelig var pill råttent, en elendig bøling, for å være mer presis. Og dét kan knapt sies om dagens C-lag, tordner han i kjent stil.

– Nå observerer jeg, i metaforisk forstand, at trener Falch tviholder på roret i en synkende jolle, og han prøver desperat å øse ut vann ved å bruke en liten bøtte. Vel, mitt råd til Falch er soleklart; ta en tønne, nærmest brøler Dolve, før han i neste øyeblikk er blid som en sol og må legge på fordi han har fått en marlin på kroken.

En noe mer lavmælt, men like bestemt kritiker, er trenerlegenden Christian Solberg. Han er også mer spesifikk når det gjelder å påpeke hva han mener Falch gjør galt i trenerarbeidet.

– Jeg har gått forbi noen C-lagstreninger denne sesongen, og det ser mer ut som en revyøving enn en fotballtrening; firkantene som brukes under oppvarming er slett ikke kvadratiske, og i stedet for kjegler brukes det ofte overtrekksdrakter for å markere hjørnene! Det er opplagt at en slik kaotisk organisering forplanter seg til prestasjonene i kamp, hvor jeg har hørt at spillerne ter seg omtrent som kyllinger uten GPS, eller hva det heter, sier Solberg.

Maktspill

– Det er interessant å se hvor mye tyn Falch får fra personer som før har omtalt seg selv som hans mentorer og læremestere. Det ser ut til at de som tidligere ville sole seg i glansen av suksessen, nå kjenner behov for å markere tydelig avstand til sin tidligere elev, slik at de ikke selv skal få svekket sin posisjon som følge av C-lagets misere. Akkurat den tendensen lover jo ikke så godt for Falch, analyserer Djuve.

– Jeg tror Falch fremdeles har en del lojale støttespillere, særlig i den såkalte hundrekampersklubben, som han har gitt mange goder. Noen vil sikkert hevde at disse hundrekampers-pampene må ta sin del av skylden for nedrykket, ettersom de til tider virker mer opptatte av å få bokført matcher enn å ta tre poeng. At selv de nærmeste støttespillerne forsøker å sitte stille i båten, for ikke å si livbåten, nå som stormen herjer som verst, synes jeg ikke er det minste overraskende. Fotballfolk er generelt som rotter på et synkende skip; skamløse opportunister. Men til syvende og sist spiller det mindre rolle hva mer perifere forståsegpåere har å si om saken, jeg er egentlig mer interessert i å få greie på hva en sentral aktør som Jan Solland mener, sier Djuve videre.

En av Korsvolls virkelig meningsberettigede, Jan Solland, opptrer først litt nølende med tanke på å uttale seg om den betente saken, men etter å ha blitt påspandert en wiener i lompe, er han straks mer snakkesalig.

–  Altså, fotball handler jo ikke bare om å vinne kamper, begynner mannen som på klubbhuset gjerne omtales som ”blekksprutkongen” fordi han har minst én finger med i alt som skjer rundt klubben. At blekkspruter neppe har fingre, synes ikke å plage verken Solland eller undersåttene.

– Moderne fotball handler også om pressekontakt og synlighet i sosiale medier, og på dét punktet synes jeg trener Falch leverer meget bra. Den medieavdelingen han har bygget opp, med egen twitterkonto og facebookside, er intet mindre enn imponerende. I tillegg finnes det visst en slags C-lagsblogg på internettet, hvor man kan vinne premier i en Korsvoll-relatert julekalender. Hurra, hvem kunne forestilt seg noe sånt for bare åtte år siden, nærmest applauderer en engasjert Solland.

– Det ville vært ganske amatørmessig og bakstreversk om ikke klubben skulle tatt slike aspekter med i en helhetsvurdering av Falchs innsats, slår Solland fast, før han legger til:

– Dessuten er jo Falch styreleder i senioravdelingen, så det er egentlig bare han selv som kan gi ham sparken. Han har med andre ord konsolidert sin egen maktposisjon litt på samme måte som Putin har gjort i Russland. Rett og slett fryktelig imponerende, avslutter Solland med overdreven vekt på ordet ”frykt”.
 
En slagen mann?

– I gode tider er fotballmanager det beste yrket man kan ha, sier Falch, mens en liten gnist funkler i øynene hans: – Og spillet Football Manager er best til alle tider!

Like brått slukker gnisten, og han fortsetter:

– Men i motgang føles det ofte som om man står fryktelig alene. Jeg skulle av og til ønske at jeg hadde et sted jeg kunne trekke meg tilbake til, langt vekk fra Korsvollhuset, for eksempel Nordpolen. 

Trener Falch takker for praten og gjør seg klar til å gå. Han pakker sammen treningsutstyret han har hentet i boden, som skal doneres til premier i C-laget.coms julekalender, og legger det ned i en stor sekk. Som kamuflasje trekker han den lange røde lua godt ned over ørene, før han hiver den fullpakkede gavesekken over ryggen, og lister seg ut i mørket på Korsvoll. Med et inderlig håp om at ingen skal oppdage hvem det er som er ute og rusler.

KONKURRANSE:

Da trener Falch dro utenlands på speideroppdrag i august i år, gikk han samtidig glipp av en seriekamp for første gang siden august 2010. Ved begge anledninger har han pekt ut et sett vikarer. For fem år siden hanket vikarene med seg en fin 5-2-seier fra bortekampen mot Driv, mens årets vikarer bare fikk med seg 2-2 fra hjemmekampen mot Haugerud. Hvem var vikarer i august i år?


A) Marius Andersson og Magnus Olsen
B)
Christian Andersson og Terje Christophersen
C)
Pål Schjerven og Jokke Lund

Svarer du riktig, er du med i trekningen av en guidet rundtur på Korsvollhuset med den som på det daværende tidspunktet er trener for C-laget.

Send inn ditt svar via Facebook, Twitter eller med en sms med kodeord VIKAR <ditt svar> til 93865362.

Den heldige vinneren trekkes og annonseres søndag kveld. Husk at alle lukevinnere også er med i trekningen om å være C-lagssjef for en dag - måtte den beste vinne!

NB! Det er lukevinnerens ansvar å kreve premien i løpet av seks måneder etter at trekningen er foretatt
.

KORSVOLL C: JULEKALENDER 2015

 

TIL BUNNS: C-laget har sunket til bunns i den norske divisjonspyramiden og mørke skyer fortsetter å tårne seg opp i horisonten for trener Falch. Kritikerne er ute etter ham, og han må vise sjøvett om han skal holde C-lagsskipet flytende og beholde jobben.