LUCIATOGET BØTELAGT VED BREKKEKIOSKEN

Erlend Rognes åpner huset og inviterer små og store Korsfarere til bakekveld for å redde årets Lucia-feiring.

Alt lå til rette for at morgenens luciatog som vanlig skulle spre glede i Korsvolls gater, og festkomiteen hadde store ambisjoner for årets tog.

– Lucia handler om lys, men i år vil vi også bringe lyden inn i denne høytidsdagen. Derfor blir det ny trasé, gratis wi-fi og live-musikk fra Det Vil Si, Joe Unit og Klenning hele veien, lovet arrangør Jon Edmunn Sæter da årets program ble kjent i slutten av november.

Store bøter til deltagerne

Og nyvinningene så ut til å treffe lokalbefolkningen på Korsvoll. Klokken 05.30 i morges møtte det opp hele 1500 mennesker da Jan Solland skulle tenne lysene til årets Lucia, Henrik Liland, utenfor Korsvollhuset.

Et samlet tog marsjerte mot Brekkekiosken til tung basstakt fra de lokale rap-crewene, men lyden medførte også uønsket oppmerksomhet.

– Et par Ruter-kontrollører på 54-bussen hørte oss da vi nærmet oss Brekkekiosken, og da de skjønte at ingen i toget vårt hadde løst billett, kastet de seg over oss, sukker Sæter.

Festkomiteen, som havnet i hardt vær under årets grøtfest, hadde nok en gang rotet det til under et tradisjonsrikt arrangement.

Les om julegrøtfadesen i luke 5: Mandelkaos på Korsvollhuset

Samtlige i toget, Lucia inkludert, ble bøtelagt.

Forsvarer bøteleggingen

En oppgitt Sæter forsøkte å forklare at dette ikke var et vanlig tog, men hans bønner ble ikke hørt.

– Det blir for dumt å ikke kalle det et tog når flere av dem attpåtil går i toga. Det blir ikke mer tog enn det, hånflirer en representant fra Ruter.

– Vi er nødt til å slå ned på snikere, for selv om dette toget ikke fulgte en av våre faste ruter, er de et tog. Til sammenligning gir vi bøter også når vi ikke er i rute, så det burde ikke være noen forskjell på sånne situasjoner, og det å ha et tog utenfor det vanlige rutenettet, utdyper han.

Lussekattene måtte kastes

I forbindelse med forviklingen og forsinkelsen billettkontrollen medførte, ble alle lussekattene kalde før restene av toget rakk tilbake til Korsvollhuset.

– Jeg nekter å spise disse loser-kattene, tordnet Erlend Rognes, da han fikk servert lunkne og gulgustne deigklumper av festkomiteen.

3000 lussekatter måttet til slutt kastes, men Rognes ga ikke opp. Trønderen, som til daglig spiller med nummer 13 på ryggen for å hylle Sankta Lucia, slik spilleren han arvet drakten fra, Ola Jansen, også gjorde, nekter å se favoritthøytidsdagen sin bli ødelagt av Ruter.

Les om Jansens Lucia-tradisjoner i 2009-kalenderen: Lucia med en hedersmann

– Lucia uten lussekatter er som en C-lagskamp uten scoringer; det skjer bare ikke. Derfor inviterer jeg til lussekattbaking hjemme hos meg i kveld klokken 19.00. Alle med blått hjerte er velkomne, sier Rognes.

De som ikke kan stille oppfordres til å bake lussekatter på egenhånd, og Rognes deler mer enn gjerne oppskriften sin.

Erlend Rognes' lussekatter
(13 porsjoner)

Ingredienser:
200 g smør
5 dl melk
50 g gjær
1/3 g safran
1,3 ts salt
2 dl sukker
2 egg
20 dl hvetemel

1,3 egg til pensling
13 ss rosiner til pynt

1. Smelt smør og tilsett melk. Varm melkblandingen til den er ca. 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne blandingen. Ha i safran og rør godt.

2. Tilsett salt, sukker og egg. Ha i litt og litt mel av gangen, bland til en smidig deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

3. Forvarm stekeovn til 225 °C.

4. Ha deigen på melet bakebord. Trill 13 tynne pølser og form dem til lussekatter.

5. Pynt med rosin. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under plast eller klede i 13 minutter. Pensle med egg.

6. Stek lussekatter midt i ovn i 13 min, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.

 

KONKURRANSE
Lussekatter skal være gule, som kortene du kan få når du har gjort en ganske stygg foreseelse på fotballbanen. Virkelig stygge forseelser straffes med røde kort. Rød er en spesiell farge, for ved siden av å stå for blant annet utvisning og fare representerer og symboliserer også rødt langt hyggeligere saker og ting, som jul og kjærlighet. Apropos nevnte farge, backen med den røde manken, Åsmund Aarrestad, flyttet nordover i sommer. Hvilken by bor Melvinho i nå?

A) Trondheim
B) São Paulo
C) Tromsø

Svarer du riktig, er du med i trekningen av et en fresh shorts.

Send inn ditt svar via Facebook, Twitter eller med en sms med kodeord LUCIA <ditt svar> til 93865362.

Den heldige vinneren trekkes og annonseres senere i uken. Husk at alle lukevinnere også er med i trekningen om å være C-lagssjef for en dag - måtte den beste vinne!

NB! Det er lukevinnerens ansvar å kreve premien i løpet av seks måneder etter at trekningen er foretatt.

 

 

KORSVOLL C: JULEKALENDER 2016

 

BAKER SELV: Erlend Rognes (innfelt) var i harnisk da han ikke fikk lussekatter i morges, så i kveld skal han bake det selv. Lucia-foto: Bengt Nyman / Flickr