FRANS RAMBERG (1) BEVISER AT TALENTARBEIDET FUNGERER

Midtbaneeleganten Frans Ramberg ble tidenes yngste C-lags-debutant, og nå sikter rekordknuseren mot nye høyder. Målet for 2018 er å kle på seg selv.

Vennskapskampen mot Bislett 21. oktober endte med en flott 4-0 seier til de kongeblå, men for de som er opptatt av talentarbeid, er det imponerende resultatet en parentes sammenlignet med det som skjedde halvveis i andre omgang, da svært unge Frans Ramberg (1) fikk sitt første minutt i seniorfotballen.

Hentet på langtidskontrakt

Far og tidligere C-lagsspiller Daniel Ramberg fikk gleden av å spille med sin sønn, og han synes opplevelsen ga mersmak.

– Frans har jo ikke så lange bein ennå, så det var små skritt på banen, men et stort skritt for Ramberg-navnet i norsk fotball, smiler han.

Se også: C-lagets første ti sesonger blir norsk storfilm

Trener Falch ønsker å markere at han mener alvor med talentsatsingen sin, og han har derfor allerede signert Ramberg Jr. på langtidskontrakt og sikret ham plass på fotballskolen sommeren 2022.

– Han gjorde seg ikke bort mot Bislett, og vi vet at det er noen gode fotballgener i den familien. Debutantens onkel Joakim Ramberg var jo en svært habil Lyn- og Korsvoll-spiller, og farfar Ketil kunne like så godt satset på fotballen som på bowling. Angående kontrakt, så gjelder det å være tidlig ute i dette gamet, og det er også fint for innkjøpsansvarlig å vite anslagsvis hvor mange Litago-sjokolademelker man skal kjøpe inn til fotballskolen, sier Falch.

Til tross for nyvunnen tro på Ramberg-navnet er det derimot ingen planer om å re-signere faren, forteller Falch.

– Nei. Det kommer nok ikke på tale, flirer han.

Får kritikk

Selv om det som meget mulig var verdens tidligste seniordebut er blitt møtt med jubel innad i Korsvoll-leiren, er tilbakemeldingene utenfor klubben ikke bare positive.

Trener Falch får nemlig kritikk fra et samlet trenerkollegium og NFF for å dra talentjakten for langt når han slipper til spillere som knapt har fylt ett år.

Falch fnyser av kritikken, og sier at dette er en naturlig følge av storklubbenes praksis med å støvsuge nærområdet for talenter.

– Hvis vi som driver mindre klubber skal ha en sjanse til å hevde oss, må vi jobbe bedre og smartere i talentrekrutteringen, i rene ord: Vi må begynne jakten tidligere. Det innebærer også å gi de aller yngste tillitt og spilletid. Folk var skeptiske da jeg slapp til en 15 år gammel Didrik Aamnes i en treningskamp, og de ristet på hodet da jeg lot en 19-årig Martin Kloster prøve seg i seriekamp. Se på dem nå, fråder Falch og viser til to av stjernene i hans nåværende 8. divisjonsmannskap, som vel å merke begge fikk prøve seg for A-laget i 3. divisjon etter å ha fått smaken på seniorfotball for C-laget.

Trener Falch slår fast at han ikke kommer til å endre kurs som følge av kritikken, og – som allerede nevnt i 12. luke av årets julekalender – vil den nystartede «Fremtidsavdelingen», ledet av Ole Mossin Olesen, gjøre jevnlige fremstøt mot barnehager, skoler og barnehjem for å finne spillere på Frans' alder.

Se også: VG har FM-simulert 199 år med norsk fotball – vi har Korsvoll-bildene

Skadeplaget veteran får mentorrolle

Korsvoll C-legenden Marius Andersson er for tiden satt på sidelinjen med kneskader i begge knær, og i samråd med assistenttrener Terje Christophersen skal han fremover fungere som en ledestjerne for troppens yngste. Arbeidsoppgavene innebærer blant annet taktisk trening av Frans Ramberg fra sidelinjen.

 

 

Veileder: Marius Andersson gir Frans Ramberg et par avsluttende instruksjoner før sistnevnte entret banen mot Bislett.

– I begynnelsen er det naturlig at foreldrene tar seg av det motoriske på hjemmebane, men med tanke på det vi vet om farens fotballforståelse, er det nok lurt at noen tar ansvar for sånt internt i klubben. For å si det MILDT, sier vingen fra Tåsenveien, som står med 195 kamper for C-laget.

Se også: Kunstig intelligens skal ta C-laget tilbake til 7. divisjon

Hovedpersonen Frans Ramberg selv uttalte både «jippi» og «ape» i en kommentar til julekalenderredaksjonen, og agent og mor Caroline Lytskjold kunne fortelle at målene for 2018 innebærer både å kle på seg selv og å mestre bestikk, og ikke minst å forstå at en ball og en rund frukt er to forskjellige ting.

 

KONKURRANSE
Frem til litt over ett år gamle Frans Ramberg knuste rekorden i høst, var det en annen spiller som kunne smykke seg med tittelen som tidenes yngste seniorspiller i kongeblått. Hvem er det snakk om?

A) Erik Alexander Nordby. 45 år og åtte dager (16.9.2016).
B) Bendik Brattset Oddum, 17 år og 48 dager (8.8.2012).
C) Martin Stangebye, 13 år og 360 dager (28.8.2011).

Send inn ditt svar via Facebook, Twitter eller med en sms med kodeord TALENT <ditt svar> til 93865362.

Svarer du riktig, er du med i trekningen av en marsipangris og en retro-Korsvoll-drakt.

Den heldige vinneren trekkes og annonseres senere i desember. Husk at alle lukevinnere også er med i trekningen om å være C-lagssjef for en dag – måtte den beste vinne!

 

Debutant: Midtveis i andre omgang i kampen mot Bislett i høst erstattet Frans Ramberg 29 år gamle Johannes Blåsternes og tok plass på Korsvolls midtbane. Her er den unge
debutanten i følge med pappa Daniel, som selv har 55 kamper, tre mål og to seriegull for C-laget.

KORSVOLL C: JULEKALENDER 2017